Tuesday, Jun 25th

Last update08:00:00 PM GMT

You are here: ЗА БЪЛГАРИЯ Любопитно Села със странни имена в България

Села със странни имена в България

E-mail Print PDF

alt
Тази колекция от снимки е събрана от страницата на Книгата на България във Фейсбук. Ние се постарахме да намерим информация за местоположението на всяко едно от тези села, за да знаем всички ние, къде се намират в България.

с. Торбалъжи - се намира на 10км. от Габрово, по пътя Габрово - Трявна. В момента  селото има не повече от 15 жители.alt

Село Сусам се намира в северните склонове на Източните Родопи, на 20 километра западно от град Хасково.

alt

село Мечо Корито се намира в Северозападни Родопи на около 15 км. южно от Велинград

alt

Село Кладница е  планинско село. Разположено е по южните склонове на Витоша. Селото се намира на 27 км от София и на 17 км от Перник

alt

Вещица е село в Северозападна България. То се намира близо Белоградчик. Ако пътувате от пещера Магурата към Белоградчик, задължително ще минете през село Вещица.

alt

Оризаре е село в Югоизточна България. То се намира в община Несебър. През селото минава Бяла река.

alt

Маточина е село в Югоизточна България. Разположено в най-южните склонове на Сакар планина, сред височинна местност, просечена от долините на река Тунджа от изток и река Фишера от запад. Отдалечено е на 40 км от  Свиленград

alt

Обидим е село в Югозападна България. То се намира близо до Банско.

alt

Бацова махала е село в Северна България. Разположено е на северния бряг на долината на река Осъм, близо до Никопол.

alt

Село Мишеморков хан се намира в планински район, близо до Велико Търново.

alt

Чуйпетлово е най-високото село на Витоша, на около 1200 м надморска височина. То е първото населено място, през което преминава река Струма. Намира се в община Перник. До селото може да се достигне пеша от Черни връх.

alt

Чубрика е село в Южна България, близо до град Ардино.

alt

Жинзифово е село в планински район в Южна България. То се намира в община Кърджали.

alt

Село Конска и село Гърло се намират в граовското поле на 6 км. от град Брезник, на пътя към Трън.

alt

Бучуковци е село в Северна България, близо до град Дряново.

alt

Недоклан е едно от най-старите села в Област Разград със смесено население /българи и турци/, където двете етнически общности живеят в пълно съгласие повече от 200 години. За произхода на името на селото тук битува следната легенда:
След едно нападение на кърджалии селото /не се помни старото му име/ е било ограбено и запалено, мъжете посечени, а жените и децата - отвлечени. Само един - Недьо, е успял да се спаси заедно със синовете си чрез бягство. Години след нападението той се завърнал пак по тези места и върху пепелищата си построил къща. "Недьо калан" - с такова прозвище се прочул човекът в околията, а преведено на български това означава "останалият Недьо". С годините селото е приело неговото прозвище за свое име.

alt

Сливата е село в северозападна България, близо до гр. Лом.

alt

Тревненското село Глутници има само 4 жители!

alt

Пишурка е малко крайпътно селце, близо до монтанското с.Медковец, покрай стария главен път до пристанището на Дунав, град Лом. Кръстено на известния поет и народен будител Кръстьо Пишурка. Заселници в него са били бежанци от бивша Югославия, Румъния, Унгария и др.

alt

 Село Кладоруб се намира близо до град Димово, видинско. Селото лежи върху останките на древно антично селище.

alt

 Село Държава се намира близо до гр. Чирпан. Селото носи това име съгласно указ №2 /04.01.1907 г. на княз Фердинанд, Преди се е казвало Чифлик махле.

alt

Репляна̀ е село в Северозападна България. То се намира в община Чупрене, Област Видин. Възможно е името на село Репляна да е свързано с растението „репа (ряпа)" или съставно име свързано с определението „Р(Л)епа (хубава)" + личното име „Яна"

alt

Протопопинци е малко село, оградено от ридовете на Западна Стара планина, разположено на двата бряга на река Чупренска. Намира се на 17 километра от град Белоградчик. В село Протопопинци се намира една от най-старите църкви в Северозападна България - „Св.Възнесение Господне" построена по време на турското робство.

alt

Село Черепово се намира в Сакар планина, близо до Харманли.

alt

Спанчевци е планинско селце, близо до Вършец.

alt

Плешивец е село в Северозападна България. То се намира в община Ружинци, Област Видин. Носят се легенди, че тук живеят мъжете с най-високо съдържание на тестостерон.

alt

Село Остров се намира в северозападния регион на България, на брега на река Дунав. Разделено е на няколко махали. влашка българска шопска и циганска.

alt

Кривонос е село в Западна България. Намира се в планински район близо до Брезник.

alt

Село Калугерово е на 16 км. северно от гр. Септември и 19 км. северозападно от Пазарджик, край двата бряга на река Тополница, при изхода ѝ в пазарджишкото поле, в южното подножие на Средна гора.

Ако имате още снимки и предложения за села в България със странни имена, може да ги качите на стената на Книгата на България във Фейсбук.