Thursday, Jul 25th

Last update08:00:00 PM GMT

You are here: НОВИНИ

НОВИНИ

ЗА КИРИЛИЦАТА

E-mail Print PDF
afish_a3_varna_small

Кирилицата е много повече от това, което досега сме знаели.
От Варна тръгва една нова просветно-книжовна мисия.

На 10 май от 18.00 часа в Арт салона на радио Варна за първи път официално ще бъде представена една прелюбопитна книжчица, която е малка по обем, но огромна по съдържание и смисъл. Един нов духовен буквар за българите.


Авторът Петър Петров ще открехне леко вратата към един простор и необятност 
от знание, които се съдържат в дълбините на нашата азбука.
Кирилицата пази кодове и тайни, постижими за просветените и твърде 
занимателни за изкушените от словото.
Един безкраен ребус, който ще предизвика познавачите на езика, ще 
провокира любознателните и ще разкрие познанието - каквото е, 
по един впечатляващ начин.
Неподозирани конфигурации, тълкувания и притчи пробуждат умовете 
и развиват мисленето ни на следващото ниво. 
Опитайте и вие да се потопите в извора на словото, потърсете и открийте 
своите откровения, послания и знаци.
Да празнуваме и съпреживеем новото знание за буквите в навечерието 
на деня, когато отбелязваме Светите братя Кирил и Методий!
Заповядайте на представянето на книгата 
"КИРИЛИЦА - Тайни от дълбините на езика български" 
и дискусия с автора, по врема на която ще разберем:
- МОЖЕМ ЛИ ДА ГОВОРИМ С БУКВИТЕ И КАКВО КАЗВАТ БУКВИТЕ ДНЕС?
- Каква е връзката на буквите с езика и важна ли е 
неговата чистота за синхрон с Божествената промисъл?
- Какво всъщност е Кирилицата и защо е важно да я 
съхраним, опознаем и използваме по предназначение? 
- Има ли заложени формули, вратички и ключове за 
нашето издигане към възвишените измерения и светове?
Книгата ще има и второ представяне на 11 май 
в гр. Белослав по време на VIII пролетни дискусии "Знаци на паметта"
и Десета национална конференция "Читалищни срещи" 2019

22-та национална конференция „България в световната история и цивилизации“

E-mail Print PDF

Сдружение „БЪЛГАРИЯ – ДУХ И КУЛТУРА“ със съдействието на Община Варна организира 22-та национална конференция „България в световната история и цивилизации“, която ще се проведе на 25 и 26 ноември 2017 г. в Пленарна зала на общината.

23781943_1125351160933700_1091989171_nЗапочваме в навечерието на форума с представяне на три нови книги за богомилството, чиито автори участват с доклади в програмата на конференцията. Това са Христо Буковски – книгите „Отключените пътища на богомилите“ и „Разчетени послания“ и Веселина Вачкова – „Богомилската алтернатива“. Срещата с двамата задълбочени изследователи на богомилското учение, на тайните, които все още крие това важно явление в духовния живот на българите и неговия широк отзвук в средновековна Европа ще се състои в Концертна зала на Радио Варна от 18 ч. на 24 ноември. В програмата на конференцията ще чуем техните доклади „Съдбата на Одесоската църква и скитските монаси“ на В. Вачкова и „Защо императори траки налагат християнството в Рим“ на Хр. Буковски.

23770002_1125351187600364_1682023764_o23798165_1125351257600357_1295084297_oВ конференцията участват с нови проучвания над 30 изследователи от Варна, София, Русе, Разград, Пловдив, Силистра, Казанлък, Шабла. В края на съботния ден известният етнолог Стоян Райчевски ще представи своето изключително интересно изследване в книгата „Календар и обредност в Странджа и Източна Тракия“. Наред с археологията, историографията, лингвистиката – през последните години етнологията предоставя нови аргументи за древния автохтонен произход на българския народ и голямото наследство от знания, запазено в българската фолклорна традиция. Етноложка тема ще представи д-р Юлия Боева от София, свързана със значението на древните изображения на свастиката и други  въртящи символи, наследени в българската шевица. През септември тази година се състоя първият фестивал на шевицата в гр. Белослав, организиран от членовете на нашето сдружение и изследователи на българската везбена традиция Славян Стоянов, Дима Тодорова и д-р Росен Гацин (председател на ч-щето в Белослав), подкрепени от общинското ръководство на града. Този фестивал се превърна в голям празник на българския творчески дух и ще бъде представен в програмата на конференцията от Славян Стоянов. Продължаваме да привличаме съвсем млади изследователи за участие в нашия форум и да ги подкрепяме в тяхната работа. Отново даваме думата на група ученици от Хуманитарната гимназия – Варна, които от години провеждат теренни проучвания на  фолклорното наследство в с. Аспарухово, Варненско. Тяхното изследване под ръководството на Елеонора Николова и Марина Стоилова е  в областта на културната антропология и се стреми да представи начините на мислене, възприятията и представите на младите градски хора за фолклорния свят, да разкаже за онази културна среща, която се случва в Аспарухово. Освен тях, две осмокласнички от Разград ще ни представят компютърна разработка „Символиката на капанските шевици“, с която печелят престижно място в национална олимпиада. Етнолога д-р Ирена Янчева от Пловдив включваме с темата „Тракийският Херос в контекста на културните влияния от Балканите към Египет (вяра, почитания, иконография). От пловдивските изследователи в програмата участват археологът Андрей Иванов – „Олтарни плочи с нотопис от Родопите“ и Константин Каменов – „Етнонимът БЪЛГАРИ в историята“. В етноложкия блок участва и потомственият дърворезбар от Трявна Уста Дарин Божков, който ще разкаже за енергийните хармонизатори в старата българска къща.

Най-добрият изследовател на тангризма като част от духовния път на българите – Спас Мавров от Казанлък, ще изнесе доклад на тема „Храмът на Тангра“. Проф. д-р Христо Смоленов ще представи „Космометричният проект на Омуртаг и Симеон и неговите варненски корени“.  Доц. д-р Димитър Димитров прави обзор на зараждането и актуалните възгледи по хипотезата на проф. Петко Димитров за Потопа в Черно море преди ок. 7000 години. Праисторическата тема продължава да разработва Светлозар Попов от Варна, който търси „Втори център в генезата на Западнопонтийската праисторическа култура”. С откриването на Варненския некропол преди 45 години и неговите артефакти е свързано изследването на екип от ТУ и археолози от музея, което ще бъде представено от инж. д-р Йордан Бояджиев „Златните изделия във Варненския некропол – състав, макроструктура и технологични особености”. Ще отбележим 120-годишнината от създаването на Военноморската база във Варна с разказа на о.з. капитан-лейтенант Пламен Петров за важните моменти от нейната славна история. Съвременен поглед към темата за диалога между културите и популяризирането на културно-историческото  наследство ще даде д-р Даниела Тодорова от гр. Шабла. Историкът Петко Добрев от Силистра идва с тема-продължение – „История на българите в Европа (V – X век) през погледа на исторически извори от български произход” , второ допълнено издание на неговата едноименна книга.

            В неделната програма ще чуем обзорното изследване на Тодор Ялъмов от Института за древни цивилизации „Медицинските и духовни знания в хилядолетната история на българите”. Историкът Костадин Костадинов от години участва в нашата конференция с темата за съдбата на българските общности в страните извън днешните граници на България, а това лято подготви изследване „Българските културно-исторически паметници в съседните балкански държави”. Предстои книгата му да излезе от печат, той ще направи представяне в аванс в неделната програма. В тази посока е и докладът на журналиста Цветан Томчев, който многократно е предизвиквал възхищението на варненската аудитория с документалните филми, които правят в съавторство с колегата му Максим Караджов. Преди десетина години те показаха на нашия форум филм за българите от областта Гора в Албания – гораните – тема, която нашумя порез последния месец. Тази година Томчев е провокиран да сподели своите наблюдения около събитията, свързани със събора на българите при гроба на кан Кубрат в Малая Перещепина – Украйна.

            „Храмът на Богинята майка Понтика в Балчик” е докладът на Екатерина Пейчева – един от организаторите на тази конференция през годините, която ще разкаже какво се случва с този археологически паметник след неговото откриване. Варненската тема в програмата е представена от още четири интересни доклада. Изкуствоведът Румяна Иванова ще представи изследването си за Кирил Шиваров по повод 130 години от рождението му, с което приключва поредицата от събития, посветени на големия скулптор. Християн Облаков продължава да ни запознава с поредицата видни варненски архитекти – този път с книгата си за Стефан Венедикт Попов. „Родовата памет – част от националната памет. Родово проучване с начало 1720 г.” ще представи Валентин Давидов от Варна. Ще дадем възможност на две студентки магистратура в специалност „Туризъм“ да споделят мисли по темата, която ги вълнува –  „Знаци на историческата памет в дестинация Варна и културният туризъм”.

            И тази година националната историческа конференция дава възможност на варненската публика да се срещне с десетки български изследователи, да чуе резултатите от техните проучвания, да участва в дискусиите с тях и да получи отговор на своите въпроси.

Програмата на форума е публикувана в сайта www.istor-konf-varna.com
ФБ страницата Сдружение „България – дух и култура ”
За контакт: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
Даниела Василева, председател на Сдружението, тел. 0878706498
Пресконференцията ще се състои на 22.11.2017 г. в Артсалон на Радио Варна от 11 ч.

Поморие дегустира български и турски гозби

E-mail Print PDF

Готвачи от област Бургас и област Одрин си дадоха среща на кулинарния фестивал на 07 октомври в Поморие. Само за един ден туристическия град се превърна в арена на кулинарни страсти. komshulukГостите на фестивала можаха да опитат български и турски гозби от националните кухни на двете страни. Организаторите на фестивала и представители на официалните власти изразиха задоволството си от интереса към събитието и възможността кулинарния туризъм да надгражда местния туристически продукт. По време на събитието беше представена двуезична кулинарна книга с рецепти и готварски съвети, а също и двуезична карта със забележителности и кулинарни маршрути. 

Проектът "Мрежа Кулинарен комшулук" има официален сайт, а финансирането му е резултат от работата по европейската програма INTERREG IPA - CBC Bulgaria - Turkey PARTNERSHIP  

ОТЧЕТEТОХА проекта „Културно-историческо наследство на Варна“

E-mail Print PDF

Сдружение „БЪЛГАРИЯ – ДУХ И КУЛТУРА“ по програмата на „Варна – Европейска младежка столица – 2017“ осъществи един изключително активен и полезен проект, който привлече много участници и публика и получи широк обществен отзвук.

Проектът бе насочен към популяризиране на богатото културно-историческо наследство на Варненския край сред младите хора (15 до 29 години).

В рамките на проекта бяха проведени редица интересни събития:

Read more...

ЗЕЛНИК с награда от Кулинарен комшулук

E-mail Print PDF

logo_komУчастниците показаха отлични кулинарни познания и усет в подбора на рецептите от бабиното тефтерче

30 души участваха в надпреварата за най-вкусна бабина рецепта, която организира за жителите на Бургаска област сдружение „Асоциация Биомрежа“. Целта на конкурса „Говори с баба си“ бе да се съберат местни рецепти за вкусни гозби, носещи традициите и вкусовете на миналото.

Участниците, за които задължително условие бе да произхождат от област Бургас,  показаха отлични кулинарни познания и усет в подбора на рецептите от бабиното тефтерче, характерни за населеното място на всеки от тях. Освен рецептите, изкушените от традиционната българска кухня, предоставиха на организаторите и своя снимка.

Наградите грабнаха 4 участнички, като първата спечели журито с рецепта за Странджански зелник. Тя е предоставена от г-жа Живка Симеонова от  Малко Търново. Второто място е за Рафаела Христова от Бургас, която впечатли с рецепта за Пържен черноморски сафрид. Интересното предложение на Вълкана Лефтерова от село Козичино за Крушен булгур й спечели третото място. Четвъртата награда ще бъде за Самира Душева от Бургас за Миди с ориз по бургаски.

Четирите дами ще получат наградите си на 7 октомври в Поморие.

Рецептите на всички участници в конкурса „Говори с баба си“ ще бъдат включени в кулинарна книга. В нея ще намерят място общо 60 традиционни рецепти – 30 броя от област Бургас и 30 броя от област Одрин в Турция.

Конкурсът е част от изпълнението на проекта „Кулинарен комшулук“ на Биомрежа и Камарата на ресторантьорите и хотелиерите в гр. Кешан – Турция, финансиран по Програма Интеррег – ИПА за трансгранично сътрудничество България – Турция. В рамките на проекта ще бъдат организирани и обучения /семинари/ за устойчиво развитие на туризма и кулинарни фестивали в Кешан и Поморие.

Повече информация за конкурса можете да намерите на www.culin.eu

И на facebookстраницата https://www.facebook.com/culinaryneigborhood/

865c0c0b4ab0e063e5caa3387c1a8741d0ccc8cc88a1df363c71eb204017e1b1


ДОБРОВОЛЧЕСТВОТО – алтернатива за младежите

E-mail Print PDF

dobrovolci_01

Младите хора все повече търсят неконвенционални възможности за натрупване на опит след завършване на образованието си. Като голям и модерен град Варна не остава назад в тенденцията да наложи доброволчеството като алтернатива за придобиване на опит, умения и компетенции.


Read more...

Отиде си Рангел Вълчанов!

E-mail Print PDF
rangel

Няколко дни преди да навърши 85 години почина големият български режисьор Рангел Вълчанов.
Поклон!


Светът открива България

E-mail Print PDF

family

като чудесно място за семеен отдих

България е една от трите водещи дестинации за семейно пътуване през 2013 г., според британската финансова компания "Върджин Мъни" (uk.virginmoney.com), собственост на британския милиардер сър Ричард Брансън.

Препоръката е заради ниските цени, съчетани с висококачествени преживявания, предлагани най-вече в Родопите.

Компанията акцентира и върху популярните български ски курорти, които привличат хиляди туристи от цяла Европа и света със съоръжения и обслужване от световна класа на ниски цени. Авторите не пропускат да опишат архитектурата и изключително интересните ни забележителности.

Враца в CBC FAIRS 2

E-mail Print PDF

blue_cubes

top logos2

МОБИЛНИТЕ ИЗЛОЖЕНИЯ В СФЕРАТА НА ТУРИЗМА И СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО
Търговско-промишлена палата – Враца  в качеството си на партньор по проект 2(3i)-3.1-12 „CBC Fairs – Трансгранични панири за сътрудничество”, финансиран по Оперативна програма трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013 организира първото за град Враца мобилно изложение в сферата на Туризма. Това бе третата  мащабна инициатива, която се реализира в рамките на проекта в партньорство с румънската организация Европроджект и Русенска търговско-индустриална камара.

t_to6i4Първият мобилен ТУРИСТИЧЕСКИ панаир бе организиран в средата на м. Септември  2012 година и привлече 65 участници и над 1000 посетители от Северна България и окръг Олт - Централна Южна Румъния. Всички фирми, проявявали интерес към това събитие имаха възможността да се включат безплатно като изложители, представяйки своя бизнес на изложбена площ от 9 м2 в тридневно изложение в периода 14-16 септември 2012 г. Специалната панаирна тента, в която бяха подредени щандовете, бе разположена в района на стадион „Христо Ботев“ в град Враца. В изложението участваха общини, музеи, туроператори, празнични агенции, информационни центрове, хотели, спортни клубове,  компании с предмет на дейност свързана с туризма, културно-историческото наследство, спорта и свободното време и популяризирането им, както и други, свързани с описаните дейности.

t_bread ritualДвете ритуални възстановки „Тракийският цар-жрец, Дионис и виното“ и „Хляб и огън от Бога“ приятно изненадаха изложители и посетители в панаирната тента.  Артистичните реконструкции с дегустация на вино в сребърни съдове (реплики от тракийски съкровища) и автентично приготвен хляб от лимец, представени от Театрална група „ТЕМП” при Младежки дом – Враца създадоха неповторима атмосфера и насочиха интереса към природните и исторически съкровища на региона.

ТПП-Враца организира също 5 фирми от региона  за трансграничен панаир в областта на СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО в гр. Слатина, Румъния. Фирмите Леда Стил ЕООД, ЕТ Биосвят, Денадни ЕООД, ЕТ Фаворит-Тодорови и Асоциация за иновативно развитие участваха безплатно в тридневния аграрен панаир, който се проведе в периода 05-07 Октомври 2012 г.  Участниците в икономическата мисия осъществиха  бизнес контакти с изложителите от Олтения , Румъния и района на Русе, България. entrance_tractorsМобилната панаирна тента бе разположена в района на стадион „Първи май” в гр. Слатина.  На щандовете на нашите фирми имаше ловни и работни облекла, биотор от червен калифорнийски червей, семепочистваща техника, градинска и селскостопанска керамика, информация за иновативни техники за МСП.

Селското стопанство е обхватен отрасъл, в трансграничното изложение имаше  фирми-производители на различна селскостопанска продукция, земедлски кооперации, производители на машини за земеделието и резервни части за тях и други  от българо-румънския трансграничен регион. Много посетители имаше на пъстрите щандове с овошки, мед и пчелни продукти, цветя и посадъчен материал. Към българските изложители, особено към рисуваната керамика имаше голям интерес и от гостите на изложението, и от румънските медии. cbc agri 5-7 oct.2012По-голям процент от изложителите бяха фирми от регион Олт- традиционен аграрен район, в който основен дял заема зеленчукопроизводството и отглеждането на зърнени култури.

Участието в тези изложения даде на фирмите следните възможности:
• Да представят продуктите и услугите си пред голям брой потенциални партньори и клиенти;
• Да бъдат включени в печатен цветен каталог на изложителите, където да презентират фирмата си заедно с лого и снимки на продуктите. Всеки от четирите каталога се разпространява в Румъния и България.
• Информацията за изложителите е включена в специално създадена уеб платформа.
• В края на проекта вече  са изготвени две печатни издания, обобщаващи всички 4 изложения (2 в сферата на строителството, 1 за туризъм и 1, насочено към сектор селско стопанство).

При направеното от наша страна проучване на отзивите сред фирмите участници в последните два ТГС панира показа, че те са доволни от предоставената възможност, защото имат нужда от директни контакти и търсят конкретни договорености. Някои са срещнали отново позабравени клиенти,  възстановили са бизнес връзки, обменили са опит, други са реализирали продажби или са получили оферти за бъдещи доставки. Трети са намерили потенциални контрагенти и са рекламирали дейността си сред широк кръг заинтересовани страни. Дори и тези, които не са стигнали до сделка биха искали да участват в подобни инициативи и повечето са готови да допринесат с такса за участие.
В периода на икономическа криза и пазарна стагнация мобилните изложения са един  добър начин за малките и средни предприятия от региона да покажат своята дейност при това без финансови ангажименти. Те дадоха подходяща възможност за всички онези, които са искали да представят продуктите си на изложение, но не успяват да отделят средства за подобна инициатива. Проведените инициативи по проекта имаха за цел да засилят и подобрят сътрудничеството между всички заинтересовани страни в румъно-българския трансграничен район.

bottom logos2

www.cbcromaniabulgaria.eu
Инвестираме във вашето бъдеще!
Програмата за Трансгранично Сътрудничество Румъния – България 2007-2013  е съфинансирана от Европейския Съюз чрез
Европейският Фонд за Регионално Развитие

 • «
 •  Start 
 •  Prev 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  Next 
 •  End 
 • »

Page 1 of 6