Sunday, Apr 14th

Last update08:00:00 PM GMT

You are here: НОВИНИ Новини Почина Иван Славков - Батето

Почина Иван Славков - Батето

E-mail Print PDF
alt

София. Бившият президент на БФС Иван Славков е починал съобщиха неговите близки. , Смъртта е настъпила вследствие на проблеми с белите дробове.

Почина Иван Славков - Батето
Бившият президент на Българския Олимпийски Комитет и Международния Олимпийски Комитет Иван Славков е починал, съобщиха неговите близки. Смъртта е настъпила вследствие на проблеми с белите дробове.
Иван Славков е роден на 11 май 1940 г. в София. Дипломиран инженер от ВМЕИ „В.И.Ленин“, той е професор по спортен мениджмънт и социално управление към Киевския университет. Владее английски, немски и руски език. Славков е работил като редактор във вестниците „Работническо дело“ и „Труд“ и главен редактор на сп. „Българско фото“. От 1971 г. в продължение на 11 години е генерален директор на БНТ. В част от този период е и председател на Съюза на българските филателисти, както и зам.-председател на Комитета за култура. През 1982 г. е избран за председател на БОК, през 1987 е вече член на МОК, а от 1995 г. е и президент на Българския футболен съюз. В края на 2003 г. получи орден „Стара планина“. Нагадата му бе връчена по случай 80-годишнината от създаването на БОК и заради „изключителния му принос“ за развитието на физическата култура и спорта. Иван Славков е женен, с две деца.

Иван Славков е починал в следствие на усложнение от пневмония
Бившият президент на БФС Иван Славков е починал, в следвствие на усложнение от бронхопневмония, съобщи треньорът Велислав Вуцов специално за Агенция "Фокус". Славков е бил настанен в Правителствена болница още преди месец, но в следствие на усложнения в белите дробове, пневмонията не е била овладяна. Преди около седмица Славков се е възстановил и е бил видимо по-добре, преди обаче да настъпи трагичната развръзка.
Агенция "Фокус" изказва съболезнования на близките на бившия президент на БФС.
Христина КОЛЕВА

Иван Славков (БИОГРАФИЯ)
Иван Славков е роден на 11 май 1940 г. в семейството на интерниста Борис Славков. Завършва ВМЕИ. Спортува водна топка, като студент в отбора на Септември.
През 1966 г., едва на 25-годишна възраст остава вдовец, след като първата му съпруга, стюардесата Светла Маринова загива при катастрофата на самолет на БГА "Балкан", пътуващ за Братислава. По време на комунистическия режим в България сключва брак с Людмила Живкова, дъщерята на Генералния секретар на БКП Тодор Живков. По-късно им се ражда син Тодор Славков.
От 1967 до 1969 г. работи като журналист в икономическия отдел на в. "Труд". В края на 70-те години е ръководител на футбола в ПФК Левски (София). Назначен е за генерален директор на Българската телевизия (БТ) през 1972 г. Той остава на този пост до 1982 г., след което е избран за председател на Българския олимпийски комитет (БОК). През 1987 г. става пожизнен член на Международния олимпийски комитет (МОК). Зам.-председател е на Организационния комитет на двете кандидатури на София за домакин на Зимните олимпийски игри през 1992 г. и 1994 г. През 1995 г. е избран за президент на Българския футболен съюз (БФС). Преизбран е на този пост през май 2001 г.; през същата година е преизбран и за председател на БОК.
През 2001 г. създава партия "Напред България" по аналогия с партията на Силвио Берлускони "Форца Италия", която обаче не успява да премине 4-процентната бариера и да влезе в Парламента.
Славков е носител на званието „Доктор хонорис кауза“ на Националната спортна академия (НСА) и е бивш член на комисията на ФИФА по организацията на световните първенства. Професор е по спортен мениджмънт и социално управление към Киевския университет.
На 17 октомври 2003 г. Славков е предложен за Орден "Стара планина" първа степен по повод 80-годишнината от създаването на Българския олимпийски комитет и приноса му за развитието на физическата култура и спорта. Предложението идва от спортния министър Васил Иванов - Лучано. Указът на президента Георги Първанов за награждаване е издаден на 23 октомври. През февруари 2004 г. Славков е преизбран за член на техническата комисия на Асамблеята на националните олимпийски комитети (АЕНОК) в Атина. През април 2004 г. президентът на ФИФА Сеп Блатер упълномощава Славков да представлява ФИФА на Генералната асамблея на Асоциацията на Летните олимпийски международни федерации.

Би Би Си направи олимпийският скандал български
Бившият президент на Българския футболен съюз Иван Славков получава световна известност, след като скрита камера на телевизия BBC го заснема през 2004 г., заедно със сърбина Горан Такач в софийския хотел "Радисън", по време на преговори с фиктивни лобисти, представящи се за бизнесмени от измислената компания "Ню Лондон Венчърс" за осигуряване гласове на членове на МОК за кандидатурата на Лондон за Олимпиадата през 2012 г. Записът е излъчен на 4 август, 21 ч. английско време по предаването на BBC "Панорама", във филма "Да купиш Игрите".
На 7 август президентът на МОК Жак Рох обявява, че Комисията по етика отнема временно всички права, привилегии и функции на Иван Славков като член на МОК. Отнета му е и акредитацията за Летните олимпийски игри в Атина. На 29 септември Иван Славков е изслушан от Комисията по етика към МОК. На 26 ноември 2004 г. Изпълкомът на МОК препоръчва изключването на Иван Славков, което е одобрено единодушно от всичките му 15 члена. На 24 май 2005 г. Жак Рох призовава Славков да напусне доброволно заеманите от него постове, преди да бъде официално изключен от МОК, но Славков не прави това. На 7 юли 2005 г. на Сесията на МОК в Сингапур, Иван Славков е изключен от Международния олимпийски комитет, след тайно гласуване, при което за изключването му гласуват 84 от членовете, 12 - против и 5 - въздържали се. Този акт автоматично го отстранява и от поста председател на БОК. Впоследствие на негово място е избрана Стефка Костадинова. През октомври губи и поста президент на БФС, след като на редовен конгрес на съюза е заменен от Борислав Михайлов.

Бисери на Иван Славков
Иван Славков – Батето винаги ще се запомни с чувството си за хумор. Бившият президент на БФС винаги бе в добро настроение и разсмиваше хората около него. Ето и някои от най-забавни му бисери:

- „Като се връщам назад в спомените - тръгнах от физкултурата минах през културата и се върнах пак във физкултурата." (след получаването на титлата доктор хонорис кауза от Националната спортна академия)

- "Всяка жаба да си знае кочината, пардон, гьола”

- "Вие що си губите времето с футбол, бе? Какъв хубав Винпром имате с ракия и вино, а си трошите краката с топка. Я да се поправите!" (Иван Славков към футболистите на Поморие).

- "Смени плочата, моля те, мини на DVD." (Иван Славков към журналист).

- "Когато аз казах куци коне, бях много прав. Купуваме осморазредни футболисти от чужбина. Не даваме път на нашите." (по повод привличането на чуждестранни футболисти в българските отбори)

- "На мен на този турнир тук най ми харесаха стюардесите." (по време на турнир за аматьорски футбол)

- "За какво ми е публика, футбол трябва да се изиграе при закрити врати! Футболът е изкуство!" (20.08.2004)

* "Първо се справете с уличното движение и след това се занимавайте с футбол." (Съвет към журналистите от президента на БФС Иван Славков; 26.02.2005 )

- "Развалиха Караиванов в дебелариума и затова го уволних. Аз съм го назначил, аз го уволних!" (Иван Славков по повод изгонването на пресаташето му от БФС)

- "Здраво дупе трябва, за да побеждаваш в световния футбол. Групата ни е непредсказуема. Както тръгна мачът ни в Загреб, отивахме на 5-6 парцала, но накрая хърватите трепереха. Да се правят прогнози, е рисковано."

- "Веднага след завръщането на националите от Египет Батето коментира представянето на отбора: - Г-н Славков, доволен ли сте от мача? - Доволен съм. А вие доволни ли сте? - Според повечето мнения сме се представили на ниво... - Вас питам дали сте доволни. - (Отговаря журналист) Гледал съм само едно полувреме. - Тогава нямате право да коментирате. (Насочва погледа си към друг журналист) А вие гледахте ли мача? - Горе-долу... - Тогава и вие не може да коментирате. (Към трети) А вие? - Да, аз го гледах. - Ами коментирайте го тогава, защо ме питате мен. - Христо Стоичков каза, че съдийството срещу Египет му напомнило на вътрешното първенство? - Еее, не знам. Щом го е казал, питайте него. - Какви са впечатленията ви от Египет? - Беше топло... двайсет градуса. Имаше много египтяни в Кайро. - Кога ще отговорите на обвиненията от Би Би Си? - Абе, не ме занимавайте с глупости." (3.12.2004)

- "Във връзка с публикацията във вестник "7 дни спорт" от 23 август 2004 година, озаглавена "Изхвърлят Батето от МОК в петък" президентът на БОК и БФС Иван Славков, който е в отпуска, задава въпроса: "В КОЙ ПЕТЪК?" Умоляваме колегите, които знаят отговора на въпроса, да го обявят в своите издания". o Декларация на Пресцентъра на БФС; 24.08.2004 * "Порточанов е като маймуната - нависоко и с лъснал задник."

- "Вижте какъв финал само. Имаше бой, голове, жълти и червени картони, дузпа. Става за цветна телевизия."(След финала за купата на България Левски - ЦСКА 2:1; 2005)

- "Обяснявам на чужденците, че в България "луда крава" няма. Те ме питат как така няма. Викам: "Ми няма. В България останаха шест крави и аз ги знам поименно."

- "Догодина в Атина със Здравка (б.р. - Йорданова, олимпийска шампионка по гребане) ще сме в една лодка, но с платна и трябва всички вие да се съберете, за да духате."

- "Много хубаво е в Бразилия. Не ми се прибираше. Пред Бразилия обаче предпочитам само себе си, а иначе Щатите естествено. Аз там се държа като бял човек."

- "След като националите нямат стадион, ще дойдат да играят ето тука на летището в София."

- "Аз не съм човек, който ще отиде някъде, ще си залепи мустаци, ще си сложи лещи, ще се свре в някой ъгъл и ще започне преговори за оръжие. Защото никой не ме познава, нали?"

- "Писна ми от конгреси! Няма за какво да се събираме пак. Знаете, че когато има конгреси, обикновено ги печеля." (след тегленето на жребия за купата на България по футбол през 2000 г.)

- "Доброто прекарване е винаги там, където съм. Скучно ми е там, където ме няма."

- "Оставете ме на мира, защото жена ми е много бременна."

Иван Славков: Футболът е бамбашка работа
"Футболът е бамбашка работа" - С тази фраза президентът на БФС Иван Славков преди няколко години обясни отношението си към спорта. През ноември 1995 г. е свикан редовен конгрес на БФС, като преди това ФК „Славия“ издига кандидатурата на Славков за президент. На 21 ноември - само шест дни след като националният отбор се класира на Евро `96, Славков печели изборите с 80 гласа повече от Христо Данов, като зад него застават столичните клубове и по-голямата част от провинциалните. Във времето на Славков БФС спечели най-много пари от участието на националния отбор на големи финали. Приходът от Евро`96 бе 2.6 милиона долара, подобна сума дойде и от класирането на България на световното първенство през 1998 г. Срещу Иван Славков имаше само един действително сериозен опит за свалянето му. На 21 декември 1996 г. опозицията свика извънредни избори в БФС, издигайки Димитър Ларгов. Резултатът бе 295:85 гласа в полза на бившия зет на Тодор Живков. Впоследствие Славков спечели с подобни разлики и срещу Валентин Михов и Стефан Софиянски. Преди поредния изборен конгрес Иван Славков обясни пред медиите: „В БФС за близо пет години не излъгах никого. Когато бях председател на „Левски“, „Левски“ печелеше шампионската титла по футбол за пет години четири пъти и май три пъти купата. А сега за пет години имаме четири шампиона - „Ловеч“, ЦСКА, „Славия“, „Левски“. По-голяма обективност от това здраве му кажи.“

Агенция "Фокус"