Sunday, Apr 14th

Last update08:00:00 PM GMT

You are here: КУЛТУРА Празници

КУЛТУРА - Празници

Днес е Благовещение

E-mail Print PDF
alt
Благовещение e празник за всички християни, независимо от традицията и църквата, към която принадлежат (православие, католицизъм, протестантство) и е едно от най-големите тайнства в християнството.
Read more...

Мартеници

E-mail Print PDF

Обичаят за връзване на Мартеница (усукани бяла и червена вълнени нишки) на 1 март произхожда от древните българи, чиито жени са връзвали мартеници за бойна сила, здраве и дълголетие.

Read more...

Сирни заговезни - ден за ПРОШКА

E-mail Print PDF
alt

ПРОСТЕТЕ!

ПРИЯТЕЛИ, днес е СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ или ДЕН ЗА ПРОШКА
Молим се за прошка, очакваме да ни бъде простено.
ПРОСТЕТЕ ........ И ПРОСТЕНО ДА ВИ Е НА ВСИЧКИ!


Read more...

Св. Харалампий - празник на пчеларите

E-mail Print PDF

Св. Харалампий е християнският светец-лечител, който според поверието държи всички болести, а за празника му - 10 февруари - се месят питки, мажат се с мед и се раздават за здраве. Св. Харалампий е празник на пчеларите и на пчелите.

Read more...

От днес започват Горещниците

E-mail Print PDF
altОт днес започват Горещниците. Празниците са в чест на огъня и са считани от традиционния народен календар за трите най-горещи дни през лятото - 15 юли - Чурлига (Чурута, Чюрука), 16 - Пърлига (Люта) и 17 юли Марига (Марина Огнена, Опална Марина). На същите дати християнството почита светите мъченици Кирик и Юлита, Атиноген и Марина.
Read more...

ПЕТРОВДЕН

E-mail Print PDF

altНа този ден църквата чества паметта на двамата Христови апостоли - Петър и Павел - ревностни разпространители на християнството, изтърпяли много страдания и гонения и са наречени "първовърховни престолници и вселенски учители".

Read more...

Еньовден - празник на билките, слънцето и водата

E-mail Print PDF

altВ нощта на умиращото и възраждащото се слънце, е апогеят на лечебната сила на растенията. Събраните в потайна доба преди изгрев чер трън е еньовче, вратичка и комуника, иглика и маточина, се използват за лек през цялата година. Билките се вият на венци и се разпределят на св. Врач (1 юли).

Read more...

Днес е Видовден - време за разплата

E-mail Print PDF

altВидовден е всенароден празник, който се отбелязва в България и Сърбия . У нас той е най-популярен в западните райони на Годечко, Трънско и Брезнишко. Отбелязва се на 15 юни или на 28 юни, по нов стил.

Read more...

Те ти, булка, Спасовден

E-mail Print PDF

altИзразът „Те ти, булка, Спасовден!“ се използва, когато нещо се е случило внезапно, изненадващо и е сварило човек неподготвен. Но кой знае за каква булка става въпрос?

Read more...
  • «
  •  Start 
  •  Prev 
  •  1 
  •  2 
  •  3 
  •  4 
  •  Next 
  •  End 
  • »

Page 1 of 4